Το σόου του Δηµήτρη Ντάσσιου άνοιξε την Εβδοµάδα Αθηναϊκής Μόδας στο Γκάζι.

Της ΕΦΗΣ ΦΑΛΙΔΑ / ΤΑ ΝΕΑ

Η έντεχνα µελαγχολική ατµόσφαιρα – δείγµα των καιρών; – στο σόου του Δηµήτρη Ντάσσιου άνοιξε την Εβδοµάδα Αθηναϊκής Μόδας στο Γκάζι.

Λέγεται ότι µια Εβδοµάδα Μόδας βγάζει την πόλη από την καθηµερινότητά της και σκορπίζει στην ατµόσφαιραδηµιουργικότητακαι αισιοδοξία. Λέγεται… Φυσικά,συµβαίνει στο Παρίσι, την πιο γκρινιάρα και πανέµορφη ευρωπαϊκή πόλη, που στη διάρκεια των επιδείξεων των συλλογών µόδας ακόµη και οι αγενείς σερβιτόροι επιδεικνύουν τις γνώσεις τους στην κοινωνική αγωγή.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την πασαρέλα

Η Αθήνα από την πλευρά της Παρίσι δεν είναι, παράδοσηυψηλής ραπτικήςδεν έχει, αλλά γιαάλλους λόγους προσπαθεί να διατηρήσει έναν θεσµό που οµοιάζει µε διοργάνωση Εβδοµάδας Μόδας. Στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, λοιπόν, άνοιξε η 13η Εβδοµάδα Μόδας της Αθήνας µε την επίδειξη της συλλογής του ∆ηµήτρη Ντάσσιου γιατον ερχόµενο χειµώνα, µε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και εικαστικών µε αντικείµενα της σχεδιάστριας ∆άφνης Βαλέντε. Αλλά και µε τα εργαστήρια των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών µε θέµα «Το ρούχο ως κατοικία του σώµατος».

Η επίδειξη – εγκαίνια – φιλανθρωπική εκδήλωση τράβηξετο ενδιαφέρονανάµεικτου κοινού. Αυτό είναι το καλό στοιχείο. Γιατί η µόδα έχει επιτυχία όταν αφορά όλεςτις ηλικίες και τις κοινωνικές οµάδες. Οπως νεαρές υπάρξεις που έχουν αφορµή για να κάνουν τις στυλιστικές τους υπερβάσεις και ναπροβάλουν το ύφος της αυτόνοµης γκαρνταρόµπας τους.

Κυρίες µιας κάποιας ηλικίας που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τους κανόνες κοµψότητας για επίσηµο ντύσιµο µε µαύρο παλτό και µεγάλη καρφίτσα στο πέτο. Νέους άνδρες αµφιβόλου αισθητικής και υπερβολικού πόθου προβολής που τόλµησαν τον συνδυασµό φράκου και ηµίψηλου καπέλου µε µαύρο περίγραµµα στα µάτια τους.

Τηλεοπτικέςδιασηµότητες (λέγε µε Ιωάννα Σουλιώτη – «Real Housewifeof Athens», Βάνα Μπάρµπα)έως πρωταγωνιστές του ελληνικούτραγουδιού (ναι, ο ∆ηµήτρης Μητροπάνος καθόταν πρώτη σειρά) και τον δήµαρχο της Αθήνας Γιώργο Καµίνη. Ο οποίος ως οικοδέσποτης του πολυχώρου «Τεχνόπολις» θεώρησε σωστό να εµφανιστείστην επίσηµη έναρξη. Για να βγάλει όµως ένα σύντοµο λογύδριο σχετικά µε τη µόδα ως έκφανση πολιτισµού που θα πρέπει νατη διασώσουµε καινα αναδείξουµε– καθένας µε τις ικανότητές του – τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Γενικά και αόριστα βέβαια,γιατί εγκαίνια είναι, ντεφιλέ µόδας ακολουθεί κι έτσι, µόλις έσβησαν τα φώτα, ο δήµαρχοςβρήκε προστασία στο σκοτάδι που έπεσε στην αίθουσα και διέφυγε.

Το συµπέρασµατης πρώτηςβραδιάς της διοργάνωσης; Αν κρίνει κανείςαπό την «υπερπαραγωγή» των εµφανίσεων, τα πολλά χτενισµένα κεφάλια και τα περιποιηµένα µανικιούρ και πεντικιούρ των παρευρισκοµένων,τα κοµµωτήριαείχαν κάθε λόγο ναχαίρονται που υπάρχει Εβδοµάδα Μόδας.

INFO

Athens Fashion Week έως την Κυριακή 3 Απριλίου στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι

Εγκαίνια µε «Αραµπέσκ» και µπροκάρ

Η µόδα δεν είναι µόνο πεδίοκοσµικών συναθροίσεων αλλά και τοµέας µε θέσεις εργασίας για πολλούς τεχνίτες. Ο σχεδιαστής ∆ηµήτρης Ντάσσιος το έχει αντιληφθεί. Το σόουτου είχε µία εσκεµµένα µελαγχολική θεατρικότητα, µε τη µαυροντυµένη χορεύτρια της Λυρικής Σκηνής Μαργαρίτα Κώστογλου να ανοίγει και νακλείνει την επίδειξη. Ο Ντάσσιος σε κάθε του συλλογή προσπαθεί να εντάξει την έννοια της χειροτεχνίας µέσα στις δηµιουργίες του. Μάλιστα για τη νέα του συλλογή συνεργάστηκε µεεργαστήρια γούνας από την Καστοριά καθώς και µε αργυροχόους των Ιωαννίνων. Πιο ώριµος ωςδηµιουργός από κάθε προηγούµενή του συλλογή, ο Ντάσσιος µετην «Arabesques» ξέφυγε από τααξεσουάρ κοσµήµατα και τις τσάντες παρουσιάζοντας µία σειρά από σακάκια µε µοναδικό ύφος.

Από δέρµα σουέντ ή νάπα, κασµιρένιο µπροκάρ, µετάξι, µε κοµµάτια γούνας, κεντήµατα µε χρυσοκλωστή κατά µήκος στο µανίκι και στους γιακάδες. Με πρόσθετα στολίδια στο τελείωµα του ρούχου από µικροσκοπικά ασηµένια και χάλκινα φλουριά, πολύχρωµες χειροποίητες τρέσες, δερµάτινα κρόσσια.

Ιδιαίτερες και οι σουέντ ψηλοτάκουνες µπότες του που ανέβαιναν ψηλά πάνω από το γόνατο και οι οποίες ακολουθούσαν ή συγκρούονταν αρµονικά µε την παλέτα των αποχρώσεων των πανωφοριών:

κόκκινο καρµίν, πορφυρό µοβ, καφέ του κάστανου, βαθύ µαύρο.

Enhanced by Zemanta
Advertisements