Ο σχεδιαστής επώνυμων χειροποίητων παπουτσιών Γιάννης Γιαμουρίδης εγκατέλειψε το Μιλάνο αλλά όχι τον χώρο της μόδας.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Η επιτυχία στον χώρο της μόδας δεν περνά απαραίτητα από την Αθήνα. Ο 34χρονος Ιωάννης Γιαμουρίδης αποφάσισε να ξεκινήσει από τη γενέτειρά του Δράμα και σήμερα οι δημιουργίες του στολίζουν τα πόδια πολλών γυναικών σε όλο τον κόσμο.
Ξεκίνησε σπουδάζοντας νομική στην Ιταλία, αλλά στα μισά του δρόμου αποφάσισε ότι άλλα ήταν τα ενδιαφέροντά του. Σπούδασε δημοσιογραφία και με υποτροφία της Vogue Italia εξειδικεύτηκε στη δημοσιογραφία μόδας γιατί  όπως λέει “η μόδα είναι ένας γοητευτικός τομέας. Είναι κάτι πολύ σύνθετο και ταυτόχρονα πολύ καθημερινό. Αποτελεί την τέχνη της καθημερινότητας”.

Οι πολλές όψεις της μόδας
Ακολούθησε ένα μάστερ στη φημισμένη σχολή σχεδίου Domus Academy, που ίδρυσε ο σχεδιαστής Ferre, η οποία κάθε χρόνο δέχεται μόλις 18 σπουδαστές. “Η μόδα με γοητεύει συνολικά ως διαδικασία. Από το πώς στήνεται μια επιχείρηση, το μάρκετινγκ, η παρουσίαση θεμάτων μόδας στα μέσα ενημέρωσης και φυσικά το καθαρά δημιουργικό κομμάτι, που περιλαμβάνει τη σχεδίαση και την κατασκευή”, λέει ο ίδιος. Μπορεί στην Ελλάδα τα Stage να ταυτίστηκαν με την ανασφάλιστη και ανειδίκευτη εργασία, στην Ιταλία όμως λειτουργούν ως πραγματικά προγράμματα μαθητείας. Για τον Γιάννη Γιαμουρίδη ένα stage ήταν μια δημιουργική περίοδος, καθώς είχε την ευκαιρία να εργαστεί στο γραφείο Τύπου της D&G, στη συνέχεια να κάνει σχέδιο μόδας για τη φίρμα Paola Frani, καθώς και συνεργασίες στον τομέα του στάιλιγκ μόδας. Το επόμενο βήμα ήταν μια θέση στην ομάδα της Lab του κοινωνιολόγου Fransesco Morace, που θεωρείται γκουρού σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των τάσεων της μόδας παγκοσμίως. Εκεί εργάστηκε ως “κυνηγός ταλέντων” αναζητώντας νέους και ανερχόμενους σχεδιαστές στη Σκανδιναβία. Μετά 12 και πλέον χρόνια στο Μιλάνο και έχοντας εργασιακή εμπειρία στη Σουηδία και τη Μ. Βρετανία, αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής, γιατί του έλειπε η Ελλάδα. Τον ρωτάμε γιατί επέλεξε τη Δράμα αντί της Αθήνας. “Αγαπώ πολύ τον τόπο μου, εδώ εμπνέομαι. Εξάλλου με το ίντερνετ μπορείς να είσαι παντού, να έχεις συνεργάτες και πελάτες σε όλο τον κόσμο” εξηγεί.

Dress2Impress
Στην πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια, ένα κατάστημα με υποδήματα και αξεσουάρ γνωστών σχεδιαστών μόδας, αντιμετώπισε τα συνήθη γραφειοκρατικά εμπόδια. “Το κράτος δεν βοηθά τους νέους επιχειρηματίες. Συνέχεια προκύπτει κάτι νέο, ο υπάλληλος ζητά κάθε φορά ένα ακόμη έγγραφο, η γραφειοκρατία σε φρενάρει”, λέει. Πολύ σύντομα άρχισε να σχεδιάζει τις δικές του δημιουργίες και μαζί με τη συνεργάτριά του Patrizia Garibaldi ίδρυσαν την εταιρεία Dress2Impress. Τα σχέδιά του μεταμορφώνονται σε παπούτσια σε ένα μικρό εργοστάσιο στην Ιταλία, που απασχολεί μόλις δέκα άτομα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, “θα μπορούσα να στέλνω τα σχέδια στην Κίνα, όπου το κόστος κατασκευής θα ήταν πολύ μικρότερο. Όμως επέλεξα μια μονάδα με εξειδικευμένο προσωπικό, όπου τα παπούτσια φτιάχνονται στο χέρι, από υψηλής ποιότητας δέρματα”. Μέχρι στιγμής ο Γιάννης Γιαμουρίδης έχει υπογράψει μια καλοκαιρινή και μια χειμερινή κολεξιόν, με σχεδόν εκατό διαφορετικά σχέδια για 14ποντες πλατφόρμες, μποτάκια, πέδιλα και γόβες, μέχρι χαμηλότερα παπούτσια σε πιο κλασικές γραμμές και μπαλαρίνες. Το κόστος για ένα τέτοιο ζευγάρι παπούτσια είναι στα 280 ευρώ. “Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για επώνυμο χειροποίητο παπούτσι, η τιμή είναι άκρως ανταγωνιστική. Από κάθε σχέδιο παράγουμε ένα δύο ζευγάρια, οπότε οι πελάτισσές μας ξέρουν ότι αγοράζουν μοναδικά κομμάτια σε τιμές που προσεγγίζουν το κόστος χονδρικής”, εξηγεί ο κ. Γιαμουρίδης.

Άνοιγμα στις διαδικτυακές αγορές

Το πρώτο άνοιγμα της Dress2Impress στις διαδικτυακές αγορές έγινε μέσω του Facebook. “Εκεί προβάλλεις τη δουλειά σου εύκολα, γρήγορα και φθηνά”. Σήμερα έχει το δικό του e-shop στο ίντερνετ (http://eshop.dress2impress.gr), μέσω του οποίου γίνονται και οι περισσότερες πωλήσεις. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει συνεργασίες με σχεδιαστές και στυλίστες στην Αθήνα, ενώ πολλές διάσημες ελληνίδες, όπως η Δέσποινα Βανδή και η Ζέτα Μακρυπούλια, έχουν ήδη ανακαλύψει τις εξαιρετικές δημιουργίες του βορειοελλαδίτη σχεδιαστή. Στα επόμενα σχέδιά του είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του e-shop, όπου θα υπάρχει και μια e-πασαρέλα για τις δημιουργίες του. Το όνειρό του είναι να ανοίξει ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα φιλοξενούνται οι δημιουργίες ελλήνων σχεδιαστών όχι μόνο σε παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ αλλά και σε αντικείμενα design. “Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι σχεδιαστές, όπως η Δωροθέα Κανελλόπουλου από τη Λήμνο, που είναι γνωστή στο Λονδίνο αλλά όχι στην Ελλάδα, της οποίας δημιουργίες διαθέτω ήδη στο κατάστημά μου. Θα ήθελα να βοηθήσω και άλλους νέους έλληνες σχεδιαστές να προβάλλουν τη δουλειά τους”, λέει.

Advertisements